En | Ελ  

  
 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
ΓΥΝΑΙΚΑ

Ιατρικό  ιστορικό και φυσική εξέταση

Αρχικά ένα πλήρες ιστορικό της γυναίκας θα πρέπει να καταγραφεί, το οποίο θα περιέχει το ιατρικό της ιστορικό και τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης της.

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα μπορεί να θεωρηθεί ως η προέκταση των αισθήσεων του γιατρού και βοηθάει βελτιώνοντας το ποσοστό ανίχνευσης προβλημάτων όπου μπορεί να έχουν επίδραση στην ευημερία των ασθενών. Χρησιμοποιείται για την διάγνωση μιας μεγάλης γκάμας παθολογιων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα όπως δυσμορφίες μήτρας, ινομυώματα, πολυκυστικές ωοθήκες, υδροσάλπιγγες και ενδομητριωτικές κύστεις. Επίσης το υπερηχογράφημα μπορεί να παρέχει βασικές πληροφορίες για το μέγεθος της μήτρας και των ωοθηκών αλλά και για για το πάχος του ενδομητρίου.

Το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει είτε διακολπικά είτε διακοιλιακά. Στο διακολπικό υπερηχογράφημα η κύστη πρέπει να είναι άδεια  ενώ στο διακοιλιακό υπερηχογράφημα η κύστη πρέπει να είναι γεμάτη.

Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας, συνήθως γίνεται και καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον έλεγχο παρουσίας μικροβίων που μπορεί να έχουν προκαλέσει λοίμωξη του γεννητικού συστήματος. Κατά την εξέταση αυτή λαμβάνεται υγρό από τον κόλπο ή/και τον τράχηλο της γυναίκας προκειμένου να σταλεί για καλλιέργεια. Είναι αρκετά σημαντική γιατί βοηθάει στην αντιμετώπιση πολλών λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και είναι αρκετές φορές ασυμπτωματικά όπως τα χλαμύδια.

Υστεροσαλπιγγογραφία

Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία κατά την οποία μπορεί να απεικονιστεί το περίγραμμα της μήτρας και οι δυο σάλπιγγες. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται ώστε να προσδιοριστεί αν οι σάλπιγγες είναι βατές ή όχι. Μπορεί επίσης να δείξει εάν υπάρχει διαφοροποίηση του σχήματος της μήτρας ή κάποια δυσμορφία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την διάγνωση του συνδρόμου Asherman.

Η υστεροσαλπιγγογραφία γίνεται μέσα στις πρώτες 10 μέρες του κύκλου και αφού έχει σταματήσει το αίμα.

Ορμονικός έλεγχος

Στο πλαίσιο του ελέγχου της υπογονιμότητας μίας γυναίκας, είναι απαραίτητο να μετρηθούν τα επίπεδα κάποιων ορμονών, δίνοντας μας σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία των ωοθηκών, την ποιότητα των ωαρίων. Οι ορμόνες που ζητούνται είναι : FSH, LH, E2,AMH και συνήθως γίνονται την 2η με 3η μέρα του κύκλου. Επίσης μπορεί να ζητηθεί και η μέτρηση της Προλακτίνης (PRL) καθώς η αυξημένη τιμή της σημαίνει ότι μπορεί να παρεμποδίζεται η διαδικασία της ωορρηξίας, αλλά και η μέτρηση της TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδή.

Ιολογικός Έλεγχος

Στο πλαίσιο του ελέγχου της υπογονιμότητας ενός άντρα, είναι απαραίτητο να γίνει και ιολογικός έλεγχος ο οποίος απαιτείται από το νόμο και για τους δυο συντρόφους. Οι εξετάσεις που ζητούνται είναι:  ΗΙV I&II, HbsAg, HCV,VDRL

Γενετικός έλεγχος

1. Καρυότυπος

Οι xρωμοσωμικές ανωμαλίες αποτελούν εν δυνάμει παράγοντες υπογονιμότητας. Ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας παρουσιάζουν παθολογικό καρυότυπο (ένας από τους δύο) με πιθανότητα 4%. Η εξέταση καρυοτύπου περιφερικού αίματος εμπεριέχει σημαντική πληροφορία για τη μελέτη τέτοιων περιστατικών.

2. Έλεγχος για συγκεκριμένες ασθένειες που οφείλονται σε μεταλλάξεις γονίδιων

Οι γονιδιακοί έλεγχοι είναι εργαστηριακές εξετάσεις που συμβάλλουν στο να προσδιοριστούν οι πιθανότητες που έχει ένα άτομο να εμφανίσει ή να κληροδοτήσει μια γενετική διαταραχή.

Μερικές από τις ασθένειες είναι: η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), η κυστική ίνωση, η αιμοροφιλία, η μυϊκή δυστροφία, η νόσος του Huntigton, η οικογενής υπερχοληστεριναιμία κ.ά. Στη χώρα μας, εμφανίζονται πιο συχνά οι δύο πρώτες.

<< επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
   
Τα νέα μας
Συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από τον κο Μακρυγιαννάκη
Η πρώτη θαυμαστή συνομιλία μητέρας - παιδιού
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και έρευνας!
διαβάστε περισσότερα ...
     
       
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ/ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - IVF
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ-ICSI
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΜΒΡΥΩΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΗΣ
ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΒΡΥΩΝ/ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ
ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΜΒΡΥΩΝ/ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΕΩΝ
ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ
ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ/IVF ΜΕ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΟ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ
PGD/PGS
ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΟΠΠΥ
USEFUL LINKS
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
ΑΙΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΑ, ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
ΑΝΔΡΙΚΗ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ
ΑΝΔΡΑΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ