En | Ελ  

  
 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΑΝΔΡΙΚΗ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η υπογονιμότητα ευθύνεται για το 20% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας. Το ποσοστό αυτό έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων και κοινωνικών ‘lifestyle’ παραγόντων. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει και τα δύο φύλα και ευθύνεται για τους άνδρες στις μισές περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την ανοδική πορεία του ποσοστού υπογονιμότητας στους άνδρες. 

Ηλικία

Η υπογονιμότητα αυξάνεται με την ηλικία του άνδρα (>40 ετών).

Σχετίζεται με :

Μειωμένο όγκο σπερματικού υγρού, μειωμένη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, μειωμένη κινητικότητα και κακή μορφολογία. Με αυξημένο κίνδυνο γενομικών και επιγενομικών βλαβών του σπέρματος. Επίσης σχετίζεται με μικρότερα ποσοστά κυήσεων και αυξημένα ποσοστά παλίνδρομων κυήσεων.

Κάποιες θεραπείες και αλλαγές του τρόπου ζωής των ανδρών μπορούν να βοηθήσουν και να μειώσουν κάποιες από τις παραπάνω αρνητικές επιδράσεις της ηλικίας στη γονιμότητα.

Τρόπος ζωής (lifestyle)

Ο τρόπος ζωής περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα συνηθειών που έχουμε αποκτήσει κατά το πέρασμα των ετών, έχοντας ακολουθήσει τις ‘επιταγές της μόδας’. Έτσι για παράδειγμα η αυξημένη κατανάλωση καφέ, η χρήση κινητών, το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, το αυξημένο στρες, η χρήση απαγορευμένων ουσιών –μαριχουάνα, οπιοειδών, η αλόγιστη χρήση φαρμάκων, τα στενά ρούχα κα συμβάλλουν αθροιστικά στη σταδιακή μείωση της γονιμότητας των ανδρών.

Όμως εδώ πρέπει να αναφέρουμε και το γεγονός του αυξημένου σωματικού βάρους, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα του άνδρα. Έτσι ο αυξημένος BMI (Body Mass Index) επηρεάζει τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων αλλά και τα επίπεδα ορμονών του σώματος (LH, T, PRL, Testosterone).

Μια αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι ωφέλιμη σε πολλές παραμέτρους του σώματος . Από την απώλεια βάρους μέχρι την διακοπή καπνίσματος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Η υπογονιμότητα στους άνδρες μπορεί να οφείλεται σε ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων. Η διερεύνηση της υπογονιμότητας πρέπει να γίνεται από ειδικούς ώστε να κατευθύνουν κατάλληλα τον άνδρα για το είδος και τον αριθμό των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να προσδιοριστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα και εν συνεχεία να αντιμετωπιστεί.

·         Δυσλειτουργία εκσπερμάτισης ή/και Σεξουαλική δυσλειτουργία

Κάποια ζευγάρια μπορεί να είναι υπογόνιμα λόγω του ότι δεν έχουν συχνά επαφή. Έτσι κατά την περίοδο της ωορρηξίας δεν βρίσκονται σπερματοζωάρια στην γεννητική οδό της γυναίκας με αποτέλεσμα να μην επίκειται γονιμοποίηση του ωαρίου. 

Η δυσλειτουργία εκσπερμάτισης είναι η ανικανότητα του άνδρα να έχει η να διατηρήσει στύση αρκετά, ώστε να ολοκληρωθεί η συνουσία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες ή σε κάποιες χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, θυρεοειδής , επιληψία ,αθηροσκλήρωση και νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης μπορεί να προκληθεί από κάκωση του νωτιαίου μυελού ή από βλάβη σε νεύρα κατά τη διάρκεια επέμβασης στη  κοιλιακή χώρα ή ακόμα και από ορισμένες ουσίες φαρμάκων.

Η πρώιμη εκσπερμάτιση και η παλίνδρομος εκσπερμάτιση ανήκουν επίσης στη κατηγορία αυτή.

·         Ιατρογενείς παράγοντες

Κάποια φάρμακα μπορούν να αναστείλουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων και σε αυτή την ομάδα ανήκουν και τα φάρμακα της χημειοθεραπείας (κυτταροτοξικά) τα αναβολικά καθώς και άλλα.

Επίσης υπογονιμότητα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα κάποιων επεμβάσεων που μπορούν να βλάψουν το σπερματικό πόρο όπως είναι οι  προστατεκτομές, βουβωνοκήλες, υδροκήλες κα.

·         Εκ Γενετής ανωμαλίες

Οι γενετικές ανωμαλίες αφορούν ανωμαλίες στο χρωμοσωμικό και γονιδιακό επίπεδο.

Υπάρχουν πολλά γενετικά σύνδρομα τα οποία σχετίζονται με την υπογονιμότητα στον άνδρα γι’αυτό και είναι απαραίτητη η συμβολή ειδικού. Ωστόσο εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι κάποιες  από τις γενετικές ανωμαλίες μπορεί να μεταδοθούν στα αγόρια απόγονους των ανδρών αυτών.  

Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι άνδρες οι οποίοι γεννηθήκαν με κρυψορχία και δεν διορθώθηκε μέχρι την εφηβεία τους ή άνδρες οι οποίοι γεννήθηκαν με απουσία σπερματικού πόρου . Επίσης άνδρες οι οποίοι είναι φορείς ή νοσούν από κυστική ίνωση ή άνδρες που έχουν σύνδρομο Kleinefelter ή Kartagener’s κα.

·         Επίκτητες βλάβες στους όρχεις

Βλάβες στους όρχεις μπορεί να προκληθούν από διάφορες ασθένειες, λοιμώξεις των επικουρικών αδένων ή από τραύμα.

Οι ασθένειες οι οποίες μετά την εφηβεία μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους όρχεις είναι:

Μαγουλάδες, φυματίωση, γονόρροια, χλαμύδια, τύφος, σύφιλη, βρουκέλωση, φιλαρίαση, σχιστοσωμίαση.

Τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από λάθος ή από επεμβάσεις. Η συστροφή όρχεων αποτελεί τραυματισμό αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

·         Κιρσοκήλη

Είναι η πάθηση κατά την οποία οι φλέβες, οι οποίες απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις,  διατείνονται και διογκώνονται από το αίμα που δεν μπορεί να αποστραγγιστεί. Ως συνέπεια αυτό έχει την αύξηση της θερμοκρασίας στους όρχεις που είναι επιβλαβές στην διαδικασία της σπερματογένεσης.

Η κιρσοκήλη απαντάται στο 20% του πληθυσμού των ανδρών και βρίσκεται συνήθως στην αριστερή πλευρά.

·         Ενδοκρινικά Αίτια

Είναι οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από βλάβη της υπόφυσης (LH, FSH,PRL) και του υποθάλαμου (GnRH).  Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι επίκτητες ή εκ γενετής.

·         Ιδιοπαθής υπογονιμότητα

Στο περίπου το 25% των ανδρών των υπογόνιμων ζευγαριών, δεν υπάρχει αιτία ώστε να εξηγήσει το πρόβλημα υπογονιμότητας

 

 

   
Τα νέα μας
Συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από τον κο Μακρυγιαννάκη
Η πρώτη θαυμαστή συνομιλία μητέρας - παιδιού
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και έρευνας!
διαβάστε περισσότερα ...
     
       
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ/ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - IVF
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ-ICSI
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΜΒΡΥΩΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΗΣ
ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΒΡΥΩΝ/ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ
ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΜΒΡΥΩΝ/ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΕΩΝ
ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ
ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ/IVF ΜΕ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΟ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ
PGD/PGS
ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΟΠΠΥ
USEFUL LINKS
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
ΑΙΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΑ, ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
ΑΝΔΡΙΚΗ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ
ΑΝΔΡΑΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ