En | Ελ  

  
 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
ΑΙΤΙΑ

Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να προκύπτει είτε από προβλήματα που εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας είτε σε συστηματικές παθήσεις. Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες οφείλεται σε προβλήματα που παρουσιάζονται στις σάλπιγγες αλλά και σε διαταραχές στην ωορρηξία. Η ενδομητρίωση, η οποία περιγράφεται ως η ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός της μήτρας, απασχολεί το 10% με 15% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, ενώ η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται όσο περνάει η ηλικία. Αυτό ξεκινά μετά τα 30, γίνεται πιο εμφανές μετά τα 35 και φυσικά ακόμα πιο σοβαρό μετά την ηλικία των 40, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που συλλαμβάνουν φυσιολογικά στα 42 ή και στα 45 ακόμα.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με ενδοκρινικά νοσήματα, που συνήθως επηρεάζουν την ωορρηξία (και όχι μόνο) και κατ’ επέκταση και τη γονιμότητα (π.χ. διαβήτης, προβλήματα στο θυρεοειδή, παθήσεις στα επινεφρίδια κ.ά.), με προβλήματα του τραχήλου (π.χ. ο τράχηλος και η τραχηλική βλέννα είναι «εχθρικοί» προς τη διέλευση του σπέρματος εξαιτίας ανοσολογικών παραγόντων, τραχηλίτιδων κ.ά.), με προβλήματα του ενδομητρίου (μια υπερπλασία, ένα ινομύωμα, ένας πολύποδας, η ύπαρξη συμφύσεων εξαιτίας για παράδειγμα μίας απόξεσης κ.ά.), με προβλήματα της μήτρας (εξαιτίας μίας συγγενούς ανωμαλίας της μήτρας, που μπορεί να είναι πολύ μικρή ή να είναι δίκερος, διθάλαμος κ.λπ.), τα οποία αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση. Υπάρχουν τέλος, ψυχολογικοί παράγοντες, όπως είναι το άγχος, η πίεση της δουλειάς, η κούραση κ.λπ. που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα σύλληψης. Παρ` όλα αυτά οι ειδικοί εξηγούν πως πρόκειται συνήθως για παροδικούς παράγοντες.

ΓΕΝΙΚΑ, ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδί, θα έχετε πιθανώς αναρωτηθεί εάν υπάρχουν τρόποι να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας. Κάποιοι παράγοντες, όπως προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη γονιμότητα, είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής σας μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. Με τον όρο γονιμότητα εννοούμε τη δυνατότητα μίας γυναίκας να συλλάβει. Ένα ζευγάρι θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας όταν δεν έχει επιτύχει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συστηματικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις.

Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει μία γυναίκα να ενισχύσει τη γονιμότητά της. Μερικά παραδείγματα υγιούς τρόπου ζωής είναι τα παρακάτω:

·   Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα

·   Προστατευθείτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

·   Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή

·   Κάντε τακτικά τσεκ απ

·   Διαχειριστείτε το άγχος σας

·   Μην καπνίζετε

·   Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

·   Περιορίστε την καφεΐνη που καταναλώνετε

·   Αποφύγετε την υπερβολική φυσική άσκηση.

·   Αποφύγετε την έκθεση σε χημικές ουσίες

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Η αρχική προσέγγιση ενός υπογόνιμου ζευγαριού μπορεί να γίνει είτε από γενικό γυναικολόγο είτε από εξειδικευμένους γυναικολόγους. Μετά την αρχική προσέγγιση όμως είναι απαραίτητο το ζευγάρι να απευθύνεται σε ειδικούς γυναικολόγους αναπαραγωγής με εξειδίκευση στον τομέα της υπογονιμότητας που θα αναλάβουν την πλήρη διαγνωστική διερεύνηση και θα είναι σε θέση να παρέχουν ολόκληρο το φάσμα της θεραπευτικής παρέμβασης. Η αρχική διερεύνηση του ζεύγους περιλαμβάνει μετά την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την πλήρη κλινική εξέταση τόσο της γυναίκας όσο κα του άντρα. 

   
Τα νέα μας
Συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από τον κο Μακρυγιαννάκη
Η πρώτη θαυμαστή συνομιλία μητέρας - παιδιού
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και έρευνας!
διαβάστε περισσότερα ...
     
       
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ/ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - IVF
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ-ICSI
ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΜΒΡΥΩΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΗΣ
ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΒΡΥΩΝ/ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ
ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΜΒΡΥΩΝ/ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΕΩΝ
ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ
ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ/IVF ΜΕ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΟ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ
PGD/PGS
ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΟΠΠΥ
USEFUL LINKS
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
ΑΙΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΑ, ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
ΑΝΔΡΙΚΗ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ
ΑΝΔΡΑΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ